JOŽICA

Zgodba o tem, kako sva se spravila graditi hišo. 
In o Jožici.

Papirji

Ko misliš, da si že na konju, pa še na oslu nisi.


Imela sva torej parcelo, imela sva tloris svoje bodoče hiše. Zdaj je bilo potrebno še najti arhitekta, ki bo tloris spravil tako daleč, da bomo dobili gradbeno dovoljenje.

Glede na pridobljene ponudbe sva ugotovila, da so vsi po ceni bolj ali manj tu - tu. Na koncu sva se odločila za uveljavljen arhitekturni biro, ki nama je bil tudi lokacijsko najbolj blizu. Odgovorni projektant naju je na uvodnem razgovoru navdušil in prepričal, da je to to.

Arhitekt, ki je dobil v roke najino idejno zasnovo, je zavihal rokave in se jo res zelo potrudil spremeniti. Oba sva bila malo bleda, ko sva tloris dobila v vpogled. Kaj te to je.
"Naredi nazaj tak kot je blo." In tudi je.

Tja sva prišla z gotovim tlorisom, kaj si želiva. In želiva čimvišja okna.
Arhitekt je bil mnenja, da okna do stropa niso izvedljiva, saj mora biti nad oknom tipska Ytong 25 cm preklada in potem pride pod njo še roletna omarica, tako da 50 cm višine na oknih izgubite.
Sem gledal na internetu.
Kaj?
Ja, tudi jaz sem na internetu gledala skice za Ytong detajle, pa vam povem, da gre.
Prijazni gospod iz Xelle je arhitektu pojasnil, da so okna od tal do stropa seveda mogoča in da se to rešuje tako, da se preklada obrne navzgor v atiko.

Ko sta bili idejna zasnova in lega objekta na parceli potrjeni, je šel projekt v pridobivanje projektnih pogojev. Bil je ravno čas dopustov, tako da je šlo počasi. Nato smo pridobili še mnenja in naš DGD je šel naprej na upravno enoto. Sočasno smo vložili tudi prijavo rušenja stare Jožice skupaj z rušitvenim načrtom, ki ga je izdelal projektant.

Prišel je drugi val epidemije. Optimistično sem poslala mail na upravno enoto s vprašanjem, če delajo in če lahko našo staro Jožico podremo, preden dobimo gradbeno dovoljenje. Prijazna gospa me je nekaj dni za tem poklicala in mi razložila, da če hišo podremo preden dobimo gradbeno dovoljenje, potrebujemo nov geodetski posnetek in posledično tudi popravljen DGD, ker se stanje na parceli z rušitvijo spremeni. In da je vlogo že pogledala, da je vse ok in da mi bo v začetku decembra poslala papir, ki ga moram izobesiti na objekt in mora na objektu stati 8 dni v primeru, če bi se želel kdo priglasiti kot stranka v postopku izdaje gradbenega dovoljenja. Cela srečna, kako hitro bomo imeli GD, sem pri projektnem biroju prosila za pripravo PZI. Projektant se je čudil, da bo GD tako hitro. Da imamo "ziher neke veze".

Minil je december, prišel je januar, iz upravne enote ni prispelo nič. Po praznikih sem prijazno gospo poklicala in povedala mi je, da v tem tednu dobim papirje in da mora pozvati tudi sosede, če želijo biti stranke v postopku. Vabilo sem obesila, minilo je 8 dni. Eden od sosedov pošte ni prevzel, zato smo čakali 15 dni, da je bilo priporočeno pismo vrženo v poštni nabiralnik. Nato smo čakali še 8 dni, če bi se sosed morebiti odzval. Nato smo končno dobili za plačati takso. Plačala sem takso in res debilno pričakovala, da bo izdaja GD takoj, ko je taksa plačana. Gospa na upravni enoti mi je tokrat že malo manj prijazno razložila, da dobimo GD šele takrat, ko bomo na vrsti, ker še rešuje vloge za nazaj. In smo čakali.

PZI še tudi ni bil končan, zato nismo mogli zbirati ponudb.
Prejela sva v pregled načrt elektroinštalacij in prva misel je bila: "Kaj te to je. Las Vegas al kaj." Enakega mnenja je bil električar.
Na slabih 100 m2 bivalne površine sva naštela 46 luči in 46 stikal. Manjkala so stikala za rolete. Stikalo za luči na terasi je bilo v otroški sobi in ne na izhodu na teraso. Gledala sva in se čudila.
Rok je gospoda, ki je načrt izdelal, poklical in mu povedal, da se ne strinjava. S čim se ne strinjate? Z ničemer. Rok je 2 dni sedel za mizo in narisal načrt elektroinštalacij. Električar ga je pregledal in mu dal svoj žegen.

V začetku marca mi je projektant sporočil, da je PZI pripravljen. Malo za tem sem dobila odgovor iz upravne enote, da je bilo GD izdano 26.2. in vročeno projektnemu biroju. Poklicala sem projektanta, da smo dobili gradbeno. "Pa kaj ste mi zdaj naredli. Vas žensk se pa res ne da presenetiti." Tako da sem poleg PZI odnesla domov še GD.

Začelo se je iskanje izvajalcev.

Izvajalca za rušenje sva našla preko očetovega prijatelja. Dali so nam "krščansko ceno" za podiranje in odvoz na deponijo. Okvirno smo bili dogovorjeni, da nam bodo delali tudi vse potrebne izkope (ponikovalnica, sod za deževnico, napeljava za pomožni objekt malo Jožico) in nasutje.
Pa še iz Ruš so. Kaj češ drugega, kot pa da ti hišo ruši človek iz Ruš.

Imela sva že prej izbranega vodovodarja in električarja. Nadzorni, s katerim smo bili na vezi še iz časov kupovanja parcele je šel ravno na operacijo srca, zato nam je priporočil svojega kolega, s katerim smo se tudi potem dogovorili za nadzor.

PZI smo prejeli v elektronski obliki.

Marljivo sem si nabavila fascikel in si vse dokumente natisnila in posortirala. Prišel je vikend in končno sva se imela malo časa poglobiti v PZI.
Gledala sva in se čudila.
- Pri 20 cm debelih stenah imamo predvidene 24 cm preklade (ki mimogrede, sploh v Ytong asortimanu ne obstajajo) (kaj pa naj s tistim delom ko preko gleda?).
- Nad vhodnimi vrati za slone (višine 240 cm) je bila projektirana 40 cm tipska Ytong preklada, ki ne obstaja.
slon - Na 1 m2 imamo na hodniku 3 vrata, od tega dvojna višine 215 in ena 210.
- Detajl temelja navaja drugačne mere podbetona in xpsa kot detajl tal (lahko izbiramo, kaj bomo imeli?). - Kljub temu, da bomo imeli povsod keramiko, imamo v detajlu za tla napisan parket. Lepljen z lepilom, brušen in lakiran. Zelo pomemben zapis, da ne bi kdo šel parketa zabijati v estrih z žeblji.
- Detajl tlaka xps pod talno ploščo sploh ne navaja.
- Povsod je navedena sistemska talna plošča za talno gretje v debelini, ki ne obstaja. 5,7 cm. S cevmi in štopli in stiroporjem pridemo na 5,1 cm mogoče na 5,2 cm. Prijazni gospod v Termotehniki je še enkrat dobro preveril in povedal, da takšna debelina ne obstaja.
- Talno gretje glede na dolžino predvidenih cevi in priklopov v omarici poddimenzionirano za 20%.
- Cev iz vodovodnega števca 3/4 colska, na njo se priklopimo z 1 colo.
- Oddušnik za WC predviden, za kuhinjo in kurilnico pa ne.
- V atiki navedena namesto venca v U elementu tipska Ytong preklada (???).
- Elaborat gradbene fizike je navajal, da bomo gradili v Ljubljana - mesto.
- Izkaz o zaščiti pred hrupom je navajal, da bomo gradili v Seničnem (kje te to je sploh?)

Te dileme sem napisala projektantu. In projektant, ki je na uvodnem razgovoru izjavil, da se bomo o vsem pogovarjali tekom projektiranja (kar se seveda nismo, ker je vmes prišla korona), mi je po telefonu izjavil, da se on z mano več nima kaj pogovarjati in da naj vse to rešujemo z nadzornim.

Mislim, da mi je menda iz vseh lukenj ven šla para.

In na vsakem dokumentu je napačno naveden moj naslov. Kar niti ni nič takega, ampak če vse skupaj sešteješ in pomisliš, da si za to plačal 3.300 EUR, ti malo kislino nabije.
In res me nervira, ker je PZI za hišo po najinih željah in najinem načrtu samo skupek skupaj zlimanih PZIjev ostalih projektov.

Ko smo končno dočakali izklop elektrike pri stari Jožici in priklop nove elektro omarice, smo lahko staro Jožico pokopali. Prišel je bager in po eni uri je bila stara hiša samo kup cigla in zemlje.

Sledila je zakoličba. Potekala je nekako takole...
Geodet je označil 4 točke naše hiše. Iz nama neznanih razlogov je bil odmik od ceste namesto dogovorjenih 4,10 m naenkrat 4,35 m. Posledično se nam je zožil prehod med malo in veliko Jožico.
Kam vam pa naj nulo označim?
Tu vas pa še dosti kopanja čaka.
Zakaj pa?
Kaj boste imeli klet?
Ne, zakaj?
Ker imate nulo nastavljeno 1,9 m pod trenutnim nivojem zemljišča.
Ha?

Gospod, ki je risal načrt elektroinštalacij je vedel. On je vedel, da bo hiša 1.9 m pod zemljo in da bomo potrebovali toliko luči.

Nadzorni je bil kratek. Ja zgleda ga je projektant tu malo mimo pihno.

Glede izkopa je mojstra bagerista skoraj "kap rukneila", ko je videl kubikažo izkopa.
"180 kubikov?? Kaj te rabite taki izkop, če je spodaj takoj šoder? Pa teren je trdi ko prasica. Pa še filc? Kam bo te šoder spizdil če je spodaj šoder?"
Eh ne, kopali bomo za 30 nasutja. Kak 30 cm, če v pzi piše minimalno 50 cm?
Geomehanika rabimo? Eh, tam ko boste gradili je itak ful trdo, takoj spodaj šoder, škoda denarja.
Geomehanik mora priti, brez tega ne gre. Mora zmeriti ustrezno trdnost nasutja.

Malo nor rataš zraven.
Dilemo je razrešil nadzorni, ki je rekel, da bo on ocenil podlago in če ne bo ustrezna, bomo klicali geomehanika, drugače pa ne. Da je nadziral gradnjo objekta malo višje gor po naši ulici in da ni problematičen teren.

Pojavilo se je tudi vprašanje smiselnosti XPS pod ploščo.
Boste imeli xps pod ploščo? To boste stroškovno dobili glih v 20 letih povrnjeno. 60% se še vedno gradi brez xpsa. Pa še 80 cm navzven mate planiranega.
Nato sva se midva gradbena ultrastrokovnjaka odločila, da bomo imeli XPS debeline 5 cm namesto 10 (ker je s 5 cm izoliran tudi fasadni podstavek v višini 40 cm) in da bo 60 cm horizontalne izolacije od plošče čisto zadosti.

Krovec nama je rekel, da se ravne strehe sploh tako ne delajo. Naklonski beton sploh ne obstaja, če že potem naklonski estrih, ki je še dražji kot naklonski eps. Xps po strehi? Kaj boste gori plesali?